partnerzy partner - SM Swarzędz partner techniczny - Inea

SMAK TATARA 2022 POWIATU POZNAŃSKIEGO

SMAK TATARA 2022 POWIATU POZNAŃSKIEGO
Udostępnij

INSTYTUT SKRZYNKI - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego zorganizował konkurs na Smak Tatara 2022 pod honorowym patronatem Starosty Poznańskiego. Swoje uczestnictwo zadeklarowało 16 obiektów gastronomicznych z powiatu poznańskiego wystawiając pod ocenę Kapituły ponad 30 „tatarowych wariacji”. Gopodarzem konkursu była Restauracja Stara Osada w Wiórku, w pomieszczeniach której najlepsi kucharze puszczali wodze swoich kulinarnych fantazji z tatarem w roli głownej. A tatary były naprawdę różne, wyśmienite, wyjątkowe i swoim smakiem powodujące niemal „trzęsienia ziemi” na podniebieniach kosztujących ich smaku gości. Filmowa relacja ze szczegółami z wydarzenia już wkrótce na antenie Telewizji STK.

Konkurs realizowany jest w ramach akcji “Potrawa/-produkt miesiąca” organizowanej przez Instytut Skrzynki, gdzie w styczniu króluje wspomniany tatar, charakterystyczny dla polskiej kuchni karnawałowej. My chcemy poznać jak przygotowuje się dziś tatara w powiecie poznańskim i Wielkopolsce.

Konkurs odbywa się przy współpracy  Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.

Akcja ma na celu promocję tradycji przygotowywania i podawania potrawy o nazwie „tatar” oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

Do konkursu zgodnie z Regulaminem można było zgłaszać tatary w kilku kategoriach:

  1. Tatar tradycyjny z mięsa wołowego

  2. Tatar rybny

  3. Tatar wegański

  4. Inne - tatary z innych rodzajów mięsa oraz warianty mieszane

W skład Kapituły weszli:

  • Marek Gąsiorowski – Przewodniczący, Prezes Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska
  • Dawid Łagowski – Szef kuchni
  • Janusz Łakomiec – Prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku
  • Jacek Marcinkowski - Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy w Poznaniu
  • Jakub Pindych - Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna
  • Przemysław Tecław – Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysły Rolno-Spożywczego w Szreniawie
  • Bartek Muzalewski – restauracja Stara Osada

Komisja oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki.

Po degustacji wszystkich zgłoszonych potraw Kapituła postanowiła:

W kategorii Tatarów wegańskich najwyższą ocenę i Wyróżnienie otrzymuje restauracja Smaczki Maszki z Baranowa za tatar z arbuza i pomidora – jest to voucher o wartości 100 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła oraz upominki od sklepu Bela Mesa

W kategorii Tatarów rybnych najwyższą ocenę i Wyróżnienie otrzymuje restauracja Lumiere Hotelu Edison

za tatara z łososia – jest to voucher o wartości 100 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła oraz upominki od sklepu Bela Mesa

Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Tatara” przyznano następującym potrawom:

  1. Restauracja Eatalia Kamionki za tatara rybnego

  2. Restauracja Adamo z Mosiny za tatara tradycyjnego z mięsa wołowego

  3. Restauracja Lumiere z Baranowa za tatar tradycyjny z mięsa wołowego

  4. Restauracja Smaczki Maszki za tatara z grasicy

  5. Restauracja Dozo Suhi Bar ze Swarzędza za tatara w łososia

  6. Black Angus z Zalasewa za tatara wegańskiego

  7. Restauracja Puszczyk z Puszczykowa za tatara tradycyjnego z mięsa wołowego.

W kategorii tatarów mięsnych czyli tradycyjnych wołowych i innych

III miejsce – voucher o wartości 200 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 100 złotych do sklepu Bela Mesa.

Otrzymuje Szarlotta z Poznania za tatar wołowy z dodatkiem lasu

II miejsce – voucher o wartości 300 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 300 złotych do sklepu Bela Mesa

Otrzymuje restauracja Lumiere z Hotelu Edison w Baranowie za tatar tradycyjny z mięsa wołowego

I miejsce – voucher o wartości 400 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 500 złotych do sklepu Bela Mesa

Otrzymuje restauracja Smaczki Maszki w Baranowie za dwie potrawy ex aequo za tatar z grasicy oraz tatar z polędwicy jelenia.

Laureaci 1, 2 i 3 miejsca otrzymują także vouchery ufundowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie upoważniające do udziału w warsztatach z przygotowywania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej.

Ponadto Kapituła przyznała dwa wyróżnienia pozaregulaminowe, które otrzymują:

Restauracja Dozo Sushi Bar ze Swarzędza za tatar rybny i

Restauracja L33 z Poznania za Tatar tradycyjny z mięsa wołowego.

Zobacz również:

Zobacz wszystkie
Zamknij X
Nasza strona korzysta z ciasteczek (ang. cookies) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Korzystając z niej bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności.