Zasady prawidłowego żywienia w ciąży
![Zasady prawidłowego żywienia w ciąży](/gfx/artykuly/plakaty/mini/192181615282362.png)
Prawidłowe odżywianie ma znaczący wpływ na przebieg ciąży, zdrowie kobiety oraz rozwój dziecka. Dieta powinna być oparta na zasadach zdrowego żywienia oraz pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze.
Zapotrzebowanie energetyczne w ciąży
W trakcie ciąży zapotrzebowanie energetyczne organizmu jest wyższe niż w okresie przed ciążą. Związane jest to ze zmianami zachodzącymi w organizmie matki oraz rozwojem płodu. Nie oznacza to jednak, że w ciąży można jeść bez ograniczeń. Zarówno niedostateczna podaż energii, jak i jej nadmiar, może negatywnie wpływać na przebieg ciąży.
W I trymestrze zazwyczaj nie ma konieczności zwiększenia ilości dostarczanej energii. W kolejnych trymestrach zapotrzebowanie energetyczne rośnie i powinno być zwiększone o ok. 300-400 kilokalorii w II trymestrze i ok. 500 kalorii w III trymestrze w stosunku do zapotrzebowania sprzed ciąży. Należy także uwzględnić inne czynniki, które wpływają na zapotrzebowanie energetyczne, takie jak wiek, aktywność fizyczna oraz masa ciała. Kobiety, u których występuje nadwaga lub otyłość mogą potrzebować mniejszej ilości dodatkowych kalorii, w porównaniu do kobiet o prawidłowej masie ciała. Oprócz kaloryczności diety wzrasta także zapotrzebowanie na białko, składniki mineralne oraz witaminy. Niektóre z tych ostatnich, razem ze składnikami mineralnymi, wymagają dodatkowego uzupełnienia suplementacją. Należą do nich witamina D, DHA, jod oraz kwas foliowy. W niektórych przypadkach konieczna jest także suplementacja żelaza oraz magnezu.
Podstawa diety przyszłej mamy
Dania powinny składać się z różnorodnych produktów, aby zapewniać odpowiednie odżywienie organizmu oraz dostarczyć niezbędnych składników odżywczych. Podstawę diety powinny stanowić różnokolorowe warzywa i owoce. Najlepiej, aby były spożywane w każdym posiłku. W celu zapewnienia odpowiedniej podaży węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych należy spożywać pełnoziarniste produkty zbożowe. Inną grupą produktów, która powinna stanowić codzienny element diety, jest mleko i jego przetwory. Stanowią bogate źródło białka, wapnia oraz witamin z grupy B. Warto wybierać mleko, kefiry, maślanki, jogurty naturalne bez dodatku cukru oraz białe sery.
Ciąża, a źródła tłuszczu
Dieta kobiety ciężarnej nie powinna zawierać produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans. Do takich produktów należy przede wszystkim żywność wysoko przetworzona, dania smażone, tłuszcze zwierzęce (np. smalec), a także utwardzone tłuszcze roślinne. Produkty te powinny zostać wyeliminowane z diety i zastąpione olejami roślinnymi, oliwą z oliwek, nasionami i orzechami, które dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cennym źródłem kwasów omega 3 są tłuste ryby morskie.
Słodycze i cukier w diecie
Słodycze stanowią skondensowane źródło energii. Większość pochodzi głównie z cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmierna podaż cukru nie tylko przyczynia się do powstania nadwagi i otyłości, ale także sprzyja rozwojowi insulinooporności i cukrzycy ciążowej. Dlatego też spożywanie słodyczy, a także słodzonych napoi w tym okresie, powinno być zredukowane do minimum.
Produkty przeciwskazane w ciąży
Z diety kobiety ciężarnej należy wyeliminować surowe produkty pochodzenia zwierzęcego tj. mięsa, jaja, ryby, a także niepasteryzowane produkty mleczne. Spożycie wyżej wymienionych składników niepoddanych obróbce termicznej, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zatrucia pokarmowego lub wystąpienia groźnych chorób wywoływanych przez bakterie i pasożyty. Produktem bezwzględnie przeciwskazanym w ciąży jest alkohol. W diecie przyszłej mamy nie ma bezpiecznej dawki tej używki, a każda ilość jest szkodliwa dla rozwijającego się płodu.